Tee huonevaraus
 
 
 
Muutamia jäljellä Täynnä
Huom! Yllä olevat merkinnät ovat viitteellisiä ja pätevät normaali-hintoihin. Tarjous sekä kiintiö-koodeilla voi silti olla vapaita huoneita.
PleaseWaitWhileLoading

Hotelli Haikon Kartano

Kartanohotelli Haikko

Tiedotteet

Haikon Kartano lahjoitti historiallisen Iris-huonekalun Porvoon museolle

Kirjoittaja Haikon Kartano 05.12.2013

Tiedotteet »

Hotelli Haikon Kartanon historiallisen päärakennuksen huoneet sekä kartanon aulatilat remontoitiin alkuvuodesta 2013. Tilojen uudelleen järjestelyn yhteydessä kartanon Louis Sparre –kabinetti pieneni, jolloin historiallisesta, alkuperäisestä Iris-kalustosta vuodelta 1898 vapautui hyllykaappi, jonka kauppaneuvos Satu Tiivola lahjoitti Porvoon Museolle Haikossa 4.12. järjestetyssä lämminhenkisessä tilaisuudessa.

”Keväällä 2013 tehty remontti palautti Haikon Kartanon Suomen hotellien laadulliseen kärkeen”, kauppaneuvos Satu Tiivola iloitsee, ”mutta kuten vanha sanonta kuuluu, tulee luopua jostakin vanhasta saadakseen jotakin uutta, ja paras paikka luovuttaa 115-vuotias Iris-kaappi oli luonnollisestikin museo täällä Porvoossa sen syntysijoilla.”

Porvoon museon johtaja Merja Herranen totesi luovutustilaisuudessa lahjoituksen olevan todella merkittävän: ”Sparren Iris-tehdas oli ensimmäinen moderni taideteollisuusyritys Suomessa. Porvoon museo pyrkii aktiivisesti kartuttamaan laajaa Iris-kokoelmaansa, mikä on museon tärkeimpiä kokonaisuuksia. Haikon kartanon kalusto on merkittävä myös siksi, että se on tehty itse Iris-tehtaan aikaan ja on säilynyt alkuperäisessä paikassaan. Porvoon museon kokoelmaan tämä hyllykaappi on erinomainen lisä ja arvokas myös siksi, että tällainen lahjoitus on suuri harvinaisuus tänä päivänä.” Porvoon museoyhdistys julkaisee kirjan ”Louis Sparre. Huonekalutaidetta/Möbelkonst” ensi viikolla.

Italiassa vuonna 1863 syntynyt kreivi Pehr Louis Sparre oli ruotsalainen taidemaalari ja muotoilija joka teki merkittävän uran Suomessa jugendin ja kansallisromantiikan parissa. 1890-luvun lopulla hän keskittyi taideteollisuuteen ja perusti Porvooseen Iris-huonekalu- ja keramiikkatehtaan, jonka keramiikkaosastoa hän kutsui perustamaan englantilaisen Alfred Finchin. Porvoossa Sparre ystävystyi Haikon kartanon omistajaperheen von Etterien kanssa ja vieraili usein vieraanvaraisuudesta tunnetussa kartanossa. Vierailuillaan hän tutustui moniin Venäjän keisariperheen jäseniin ja näin hänelle avautui mahdollisuus toimittaa kalustojaan Pietariin. Kiitollisena von Etterien ystävyydestä kreivi Louis Sparre lahjoitti kartanoon suunnittelemansa upean visakoivuisen kaluston, joka valmistettiin Iris-tehtaassa v. 1898. Kalustoon kuuluvan hyllykaapin lahjoitti sen nykyinen omistaja kauppaneuvos Satu Tiivola Porvoon museolle 4.12.2013.

Kuinka historiallinen kalusto on sitten säilynyt nykypäiviin saakka, ja vieläpä jatkuvassa käytössä? Haikon kartanon edellinen päärakennus, joka oli puusta, paloi uudenvuodenyönä 1911. Iris-kalusto oli kuitenkin tuolloin läheisessä, von Ettereille kuuluneessa Villa Scandinaviassa ja siis säästyi tuholta. Nykyinen kivinen kartanorakennus on arkkitehti Armas Lindgrenin suunnittelema ja sen rakennustyöt aloitettiin vuonna 1913, mutta lopullisesti rakennus valmistui vasta nykyisen omistajan aikana vuonna 1966.

Suomessa kreivi Louis Sparre muistetaan myös siitä että hänen puolisonsa Eva Sparre (1870-1958), kirjansidosten ja nahkaplastiikan taitaja, oli marsalkka C. G. E. Mannerheimin sisar. Marsalkka vieraili Porvoossa ja Haikossa usein, ja kartanossa on nykyäänkin hänen nimeään kantava ylellinen sviitti. Sparre myös matkusteli maalausretkillä Karjalassa Akseli Gallen-Kallelan, Emil Wikströmin ja muiden karelianistien kanssa, ja ohjasi 1907 ensimmäisen suomalaisen elokuvan Salaviinanpolttajat yhdessä Teuvo Puron kanssa.
 

Takaisin