Historiallista taustaa - Viipurin dominikaaninen munkkiluostari Haikon kylässä

On vuosi 1362 kesäisessä Porvoossa. Meri kimmeltää auringossa ja purjelaivat lipuvat Suomenlahdella kartoittaen samalla rannikkoa. Merikarttaan nousee ensimmäisen kerran myös maininta kylästä nimeltä Haiko, joka rajoittuu viljelyksineen, metsineen ja vehreine niittyineen merenrantaan. Läänityksen omistaja on Viipurin dominikaaninen munkkiluostari. Haikon silloinen kartanorakennus on rakennettu alas lähelle rantaa. Ylempänä alueella sijaitsevat mm. työläisten asunnot, hevostallit ja muut talousrakennukset. Lähiseudulla on muitakin suuria tiloja, joiden kanssa tehtiin läheistä yhteistyötä.

Haikko sijaitsee strategisesti tärkeiden merireittien varrella, jonka vuoksi sillä on ollut suuri vaikutus ympäröivään seutuun muun muassa tarjoamalla töitä lukuisille alueen ihmisille. Kartano on ollut aikojen saatossa alueen merkittävä infrastruktuurin kehittäjä ja ylläpitäjä. Omistajat ovat olleet aktiivisesti tekemisissä myös ulkomaihin Itämeren alueella, minkä vuoksi Haikon maine on kiirinyt kauas seudun ulkopuolellekin.  Sijaintinsa vuoksi Haikon kartano on kokenut ajan saatossa kovia. Kartanorakennus on poltettu useasti sotien ja ryöstöretkien aikana. Viimeisen kerran puinen kartano paloi, kun juoppo renki sytytti sen tuleen uudenvuodenyönä 1911.

Armas Lindgren suunnitteli uuden päärakennuksen vuonna 1913

Nykyinen kivinen päärakennus on suomalaisen professori Armas Lindgrenin suunnittelema vuonna 1913. Kun Satu ja Leo Vuoristo ostivat keskeneräisen kartanon vuonna 1965, oli rakennus pahasti rappiolla; sen kunnostaminen oli suuri työmaa ja kulttuuriteko. Satu ihastui Lindgrenin alkuperäiseen suunnitelmaan kartanosta. Tavoitteena oli 1850-luvun tunnelma. Rakennustyö, sisustaminen ja antiikkikalusteiden hankinta ympäri Eurooppaa vei vuoden. Haikossa oltiin siis jo tuolloin kierrätyksen edelläkävijöitä! Kartano avautui vuonna 1966 Suomen ensimmäisenä Kartanohotellina. Sittemmin palveluita on laajennettu erillisillä kylpylä- ja kongressihotellirakennuksilla tuomaan asiakkaille paitsi kestävää kehitystä myös odotukset ylittäviä elämyksiä. 

Haikon historian merkkihenkilöitä

Haikon historiasta löytyy runsaasti merkkihenkilöitä kansallismaalari Albert Edelfeltistä Venäjän keisariperheen Romanoveihin. Edelfelt maalasi 24 kesää lukuisia tauluja Haikon alueella, ja tallensi jälkipolville aikakauden elämänmenoa. Romanovit toivat mukanaan keisarillista loistokuutta ja glamouria. Kartanohotelli on jatkanut perinteitä majoittamalla kuuluisuuksia kruunupäistä maailmantähtiin, huippupoliitikoista kauneuskuningattariin.

Kirpputoreja, kierrätystä ja entisöintiä

Poiketen tyypillisistä ketjuhotelleissa Haikossa on enemmän henkilökuntaa vastaamassa niin kiinteistön ja sisutuksen kuin 14 hehtaarin merenrantapuiston ylläpidosta ja kunnostuksesta. Oma huoltotiimi, huonekaluverhoilija/ompelija ja puutarhuri pitävät avustajineen huolta vastuualueistaan. Euroopasta kerätyt antiikkihuonekalut ovat edelleen käytössä kartanossa, ja niitä korjataan, entisöidään sekä verhoillaan itse. Muun muassa Louis Sparren Iris-tehtaan ruokailukalusto vuodelta 1898 on edelleen ravintolakäytössä kreivin nimeä kantavassa kabinetissa. Vanhoja käytöstä poistuvia tavaroita myydään henkilökunnalle ja porvoolaisille järjestettävillä, huikean suosion saavuttaneissa kirpputoritapahtumissa.

Luonnonläheinen kartanopuisto

Puutarhaa suunnitellessa ja rakennettaessa omistaja ei halunnut tehdä aikakaudelle tyypillistä symmetristä, englantilaista puutarhaa vaan suomalaisen metsäpuutarhan monipuolisine puulajeineen, ruusutarhoineen ja kasvimaineen. Puistoon on valittu erilaisia puulajeja. Haikon kartano haluaa toiminnallaan vaikuttaa siihen, että suomalaisten etuoikeus puhtaaseen ja avaraan luontoon säilyy myös tuleville sukupolville. Yrttitarhassa kasvatetaan raaka-aineita myös oman keittiön käyttöön. Kartanon tontilla sijaitsee pörriäisniittyjä, jotka omalta osaltaan edistävät ympäristön hyvinvointia. Puutarhan kasteluun käytetään hulavesiä ja kaikki puutarhajätteet kompostoidaan, ja niistä saatu multa käytetään keittiöpuutarhaan.

Greenkey-sertifikaatti - Merilämpöä on hyödynnetty jo 80-luvulta alkaen

Haikon kartano on ollut edelläkävijä Suomessa merilämmön hyödyntämisessä jo 80-luvulta saakka, ollaanhan meren rannassa. Kartano saa saasteettomasti yli puolet lämmitysenergiastaan merestä ja loput maakaasua hyödyntämällä. Vain kovimmilla paukkupakkasilla, joudutaan turvautumaan öljyyn. Käytetty sähkö on luonnonsuojeluliiton sertifioimaa EKO-energiaa, joka tuotetaan paikallisesta metsähakkeesta. Erilaisia tuotteita hankkiessa Haikon kartano pyrkii kiinnittämään huomiota niiden elinkaaren aikaisiin ympäristövaikutuksiin esimerkiksi liinavaatteet tulevat yritykseltä, joka pesee ne ekopesuaineilla ja kierrättää käytöstä poistetut kankaat mm. tekemällä niistä kasseja. Green Key -sertifioituna hotellina Haikko noudattaa tiukkoja kriteerejä sitoutumalla rakentamaan kestävää matkailua. Päivittäiseen ympäristötyöhön kuuluvat mm. resurssitehokkuus veden- ja energiankulutusta säästämällä, jätteiden vähentäminen ja kierrätys, lähi-, kasvis- ja luomutuotteiden tarjoaminen, ympäristömerkittyjen puhdistusaineiden ja paperien käyttö sekä asiakkaiden ekologisen liikkumisen ja luontomatkailun mahdollistaminen. Ympäristöpolitiikka ohjaa toimintaa ja Haikko sitoutuu kasvattamaan henkilökuntansa ja asiakkaidensa ympäristötietoisuutta osallistamalla, innostamalla ja viestimällä.  

Yleisissä asiakastiloissa olevat pesuainesarjan pullot ovat kierrätysmuovista ja korkit bambua. Vastaanotosta saa bambuhammasharjoja mikäli oma on päässyt unohtumaan.

Ravintolaan tilattaessa raaka-aineita hyödynnetään paikallisten ja lähialueiden tuottajien tuotteita mahdollisuuksien mukaan. Tiivis yhteistyö lähitilojen kanssa toimii saumattomasti ja Haikko haluaa tarjota asiakkailleen hyvää läheltä. Suurin osa viljatuotteista tulee Malmgårdin kartanosta ja Tolkkisissa paahdetun ”naapurikahvin” seuraksi löytyy porvoolaisen Brunbergin tehtaan suklaatryffeleitä.  

Monipuoliset yhteydet

Haikon kartanoon saapuminen on jo 60-luvulta lähtien ollut helppoa. Bussit tuovat asiakkaat aivan Kartanon portille ja sen käyttöön ohjeistetaan asiakkaita mielellään. Kesäisin kartanolta voi vuokrata polkupyöriä ja polkaista vaikka Porvoon vanhaan kaupunkiin herkuttelemaan paikallisten ravintoloiden antimilla ja ihailemaan vanhan kaupungin arkkitehtuuria unohtamatta historian havinaa.