Jalkojen kunto on tärkeä osa hyvinvointia

Jalat altistuvat päivittäin monenlaisille rasituksille. Käytämme jalkojamme suuren osan päivästä ja jalkojen hoito on tärkeä osa hyvinvointiamme. Jos jaloissa on paljon kovettumia tai halkeamia, kannattaa kesän alussa varata aika ammattilaiselle, jolla on tarvittavat instrumentit paksun kovettuman poistoon. Kotioloissa niiden pois saaminen on haasteellista. Kovettuma poistetaan veitsellä, ja veitsen käyttöä ei suositella kotihoitoon. Teräaseiden käyttö vaatii harjoittelua ja siksi ammattilaisella käynti olisi suositeltavaa. Kun kosmetologi on hoitanut jalat kuntoon, on helppo jatkaa jalkojen hoitamista kotioloissa.

Jalkojen hoitaminen kotona

Puhtaus on jalkojenhoidon perusta. Pese jalat päivittäin ja pidä jalkojen iho terveenä ja ehjänä. Kiinnitä huomiota kenkien ja sukkien valintaan. Sukissa kannattaa suosia hengittäviä materiaaleja, puuvillaa tai bambusukkia. Jos jalat hikoilevat, niin nylonia kannattaa välttää.

Pidä jalat kuivina. Kuiva, pehmeä pyyhe on hyvä jalkojen kuivaamiseen. Kuivaa aina erityisen hyvin varpaan välit, sillä kosteus hautoo helposti ihon rikki ja altistaa sieni- ja bakteeritulehduksille. Jalkasieni tarttuu ja leviää helposti, siksi se kannattaa hoitaa kuntoon heti ensioireiden ilmaannuttua. Oireita ovat mm. kutina ja varvasvälin haavaumat, jotka alkavat yleensä pikkuvarpaan ja nimettömän varpaan välistä.

Miten usein kannattaa raspata?

Vältä kynsinauhojen repimistä ja liiallista kovettumien raspaamista. Raspata kannattaa n. kaksi kertaa kuukaudessa. Jos ihoa hankaa liikaa, se alkaa suojautua ja tehdä entistä enemmän kovettumaa. Toistuva paine tai hankaus aiheuttaa ihon paksuuntumisen, jonka seurauksena on yleensä kovettuma tai känsä. Ihon rasvaus ja hieronta estävät kovettumista.

Jalkojen ihon kosteutus

Muista rasvata jalat päivittäin. Jalkojen rasvaaminen sekä hoitaa että vilkastuttaa verenkiertoa ja vetreyttää niveliä. Rasvaa ei kannata laittaa varpaiden väliin, sillä liiallinen kosteus varpaiden välissä edistää hautumien syntyä. Käytä varpaiden välissä sen sijaan talkkia. Kantapäiden halkeamat syntyvät rasvan puutteesta, joten säännöllinen rasvaus auttaa erinomaisesti myös tähän asiaan.

Leikkaa kynnet oikein

Leikkaa kynnet suoriksi ja pyöristä terävät kulmat viilalla. Älä leikkaa kynsiä liian lyhyiksi ja pyöreiksi, etteivät ne lähde kasvamaan kynsivallin sisään. Kynsi on sopivan pituinen, kun se tuntuu sormeen varpaan päätä kevyesti painaessasi. Naiset voivat viimeistellä kynnet kauniilla kynsilakalla.

 

Tutustu hoitohinnastoon