KOKEMUKSIA KARTANON VIINI-ILLASTA

 
Jokaisessa viini-illassa on oma, uniikki teemansa. Illan voi siis kokea vain kerran ja jo seuraavalla kerralla on tyystin toiset menut ja viinit! Viini-illan emäntinä ja isäntinä toimivat Haikon Kartanon tutut kasvot ravintolasta ja jokaisella kerralla on mukana viini-asiantuntija joko maahantuojalta tai varsinaiselta viinitilalta. Siksi viinistä kertova osuus voi olla myös englanniksi.
 
Menukortin neljä ruokalajia ja viisi viiniä kutkuttavat jo makuaisteja. Pöytäseurue huokailee tyytyväisenä. On aika rentoutua ja siemailla myös kuohuviiniä. Nyt nautitaan!
 
Viini-iltojen kiinnostava näkökulma onkin se, että ensin valitaan viinit ja sitten niihin suunnitellaan sopiva menu. Yleensähän asia on toisin päin. Viini-iltojen lähtökohtana on aina viini.  
 
Ilta etenee luontevaan tahtiin. Saamme kauniin annoksen alkuruokaa ja lasit täytetään helmeilevällä valkoviinillä ja heleän värisellä pinot noirilla. Ruoka sulaa suussa ja makuyhdistelmät ovat loistavia. Tosin mielipiteet jakaantuvat siitä, kumpiko viineistä sopii paremmin ruoalle. Pitkässä pöydässä keskustelu käy vilkkaana.
 
Pääruoka tuodaan eteemme; täyteläisten makujen yhdistelmä.  Iloinen puheensorina täyttää koko juhlavan salin. Tällä kertaa Monsieur Clasen tarinoi viinitalostaan ja viineistään leppoisaan tapaan. Hän pistäytyy myös eri pöydissä seurustelemassa ja kyselemässä tunnelmia.
 
Keittiömestari esittelee jokaisen ruokalajin ja on aika siirtyä jälkiruokaan. Tänään illan päättää valkosuklaalla täytetty tuulihattu, persikkahyytelöä ja vadelmamelbaa.  Seuraksi tarjoillaan rosékuohuviiniä, joka sopiikin hyvin tälle ei-liian-makealle, kepeälle jälkiruualle. Voi tätä ihanuutta!
 
Ruoka ja viini yhdistävät ihmisiä aina ja joka paikassa. Erityisen hyvin tämä pitää paikkansa täällä kauniissa, historiallisessa Kartanossa. Väitetystä suomalaisesta jäykkyydestä ei näissä illoissa ole jälkeäkään. Sydämessä läikähtää ilo siitä, että ruoka ja viini ovat niin ihania, ihmiset silminnähden iloisia ja tunnelma niin välitön.