Maaliskuun 22. vietetään Maailman vesipäivää. Vesipäivän tarkoitus on korostaa kaikkien ihmisten oikeutta puhtaaseen veteen. Maailman elintarvikevirasto on arvioinut, että vuoteen 2025 mennessä 1,8 miljardia ihmistä asuu kuivuusalueilla ja että kaksi kolmasosaa maailman väestöstä kärsii veden ajoittaisesta puutteesta (lähde: Wikipedia).

Käyttöveden kulutuksen ympäristövaikutukset

Käyttöveden runsas kulutus verottaa hitaasti uusiutuvia pohjavesivarantoja. Käyttövettä on pumpattava pintavesistä, sillä puhtaat, heti ”käyttövalmiit” pohjavedet eivät enää riitä. Jotta pintavesi olisi juomakelpoista, on se puhdistettava useaan kertaan. Vedenpuhdistusprosessiin käytetään paljon energiaa.

Suurin osa hotelliympäristössä kulutettavasta vedestä on lämmintä vettä suihkuista ja hanoista. Tämän veden lämmitys syö runsaasti energiaa ja tuottaa tätä kautta hiilidioksidipäästöjä. Näin ollen vettä säästämällä vähennämme myös energiantarvetta, jolloin energiaa ei tarvitse tuottaa niin paljon ja näin vähennämme samalla kasvihuonekaasupäästöjä.

Jätevesien puhdistus kuluttaa energiaa ja kemikaaleja

Kaikki vesi suihkusta tai hanasta muuttuu jätevedeksi heti valuessaan viemäriin. Vaikka jätevedet puhdistetaan, jää niihin aina epäpuhtauksia. Puhdistettujen jätevesien virratessa takaisin luonnonvesiin ne aiheuttavat kuormitusta heikentäen vedenlaatua. Runsas vedenkulutus on siis sama asia kuin runsas jätevesimäärä. Kuten käyttövedeksi muutettavat pintavedet on jätevedetkin puhdistettava useaan kertaan. Puhdistusprosessi kuluttaa sekä energiaa että kemikaaleja. Ja energiankuluttaminen tuottaa myös kasvihuonekaasupäästöjä.

Haikon Kartano noudattaa Green Key -ohjelmaa

 • Astianpesukoneiden läheisyydessä on ohjeet veden ja energian säästämiseksi
 • Uudet astianpesukoneet ovat vettä säästäviä laitteita
 • vähintään puolet suihkuista ovat vettäsäästäviä
 • vähintään puolet hanoista ovat vettäsäästäviä 
 • uudet wc-istuimet ovat aina vettäsäästäviä 
 • kylpyhuoneessa on aina roskakori. Näin roskat ohjautuvat jätelajittelun kautta oikeaan paikkaan. Näin ne eivät tuki wc-pönttöä eivätkä kuluta vettä turhaan. Nenäliinan tai pumpulitupon vetäminen wc:stä kuluttaa 3-6 litraa vettä/kerta.
 • vesihanat tai wc-istuimet tarkastetaan säännöllisesti. Pienikin vuoto voi kuluttaa satoja litroja vettä vuorokaudessa. Yksikin viallinen WC-laite tarkoittaa vuosittain 1000 euroa suoraan pöntöstä alas. Vuotojen havaitsemiseksi veden kulutusta mitataan ja seurataan päivittäin Haikossa. Apuna vuotojen havaitsemisessa on Fiksuvesi-seurantajärjestelmä

Vettä säästetään myös pyyhe- ja liinavaatevaihtoja harventamalla, kun asiakas yöpyy useamman yön. Lisäksi mikrokuituliinojen käyttö huonesiivouksessa vähentää veden käyttöä.

Miten asiakas voi osallistua hotellivierailunsa aikana?

 • valitsemalla suihkun kylvyn sijaan, sillä viiden minuutin suihku kuluttaa vetää noin 45 litraa, kylpy sen sijaan 150-200 litraa
 • sammuttamalla suihkun shampoon ja saippuan laittamisen ajaksi
 • käyttämällä hampaita pestessä hammasmukia (älä anna veden valua)
  • säästöä jopa 10 litraa/kerta
 • jos huomaat, että hana tippuu tai wc valuttaa vettä, ilmoitathan siitä vastaanottoon
  • vuotava wc-istuin kuluttaa turhaan jopa satoja litroja vettä päivässä
 • Käyttämällä samaa pyyhettä koko viipymäsi ajan - myös kylpyläosastolla
 • Jättämällä pyyhkeen kuivumaan pyyhetelineeseen suihkun jälkeen - näin se on valmiina uuteen käyttökertaan, eikä kerroshuolto turhaan vaihda pyyhettä.
 • Suosimalla hanavettä juomavetenä. Pullovesi kuormittaa luontoa valmistuksessa, pakkauksessa, kuljetuksessa ja jakelussa sekä sen jälkeen pahimmassa tapauksessa jätteenä. Haikon ravintoloissa juomavetenä käytetään suodatettua hanavettä. Kylpylässä sekä kunto- ja  liikuntasalilla on vesihanat, joista voi täyttää juomapullon kuntoilun yhteydessä. 

Vuoristo-yhtiöt Oy jäsenenä Baltic Sea Action Group:ssa (BSAG)

Se on viralliselta nimeltään Elävä Itämeri säätiö, joka on vuonna 2008 perustettu itsenäinen voittoa tuottamaton säätiö.

BSAG:n toiminta perustuu yhteistyön virittämiseen eri toimijoiden välillä, mukaan lukien Itämeren valtioiden korkein johto, viranomaiset ja yksityissektori. BSAG toimii saattamalla yhteen tieteentekijöitä ja päättäjiä, aktivoimalla yrityksiä löytämään ja toteuttamaan ratkaisuja ja tuoden kaikki ne tahot yhteen, joiden panosta tarvitaan Itämeren pelastamiseksi.

Lisää Haikon ympäristöohjelmasta