PARHAAT OIVALLUKSET SYNTYVÄT KÄYTÄNNÖN TOIMIA TARKASTELEMALLA

 Kartanohotelli avasi ovensa vieraille vuonna 1966 ja toiminta on kehittynyt vuosikymmenten varrella huimasti, perinteitä unohtamatta. Haikko tunnetaan upeasta kartanostaan ja merellisestä miljööstä. Kartanon ilmeessä on myös remonteista huolimatta haluttu säilyttää tietty autenttisuus. Esimerkiksi vastikään uusittu hotellin baari sisustettiin vanhoilla huonekaluilla ja baaritiski sai uuden elämän entisöinnin ansiosta.

Haikon ravintolatoimenjohtaja Riitta Vesterinen kertoo, että Haikossa käytetään mahdollisimman paljon vanhaa ja vain hyvin vähän kertakäyttötavaraa. Päätös on osa Haikon vastuullisuustoimintaa ja kertakäyttöiset tuotteet, kuten servietit tai kylpylän astiat, ovat biohajoavia.

– Pari vuotta sitten haastoimme koko henkilöstömme miettimän, miten voisimme toimia vastuullisemmin. Sen myötä esimerkiksi puutarhurimme hyödyntää puutarhanhoidossa syntyvän biojätteen kompostissa oman mullan tuotantoon. Lisäksi meillä on yrttimaa ja ruuan koristeluun käytetyt kasvit ja kukat saadaan omasta puutarhasta, Vesterinen luettelee.

Keittiössä taas lanseerattiin kaksi vuotta sitten koko talon kattava suunnitelma siitä, miten ruokahävikki saataisiin pienemmäksi. Jokainen työvaihe käytiin läpi ja myös asiakkaat osallistettiin ruokahävikin hillitsemiseen pienellä muutoksella.

– Lisäsimme buffet-ruokailuiden yhteydessä pöytiin laput, joissa kehotamme asiakkaitamme ottamaan lautaselle vain sen minkä jaksaa syödä ja hakemaan sitten lisää. Lautasille jäävän ruuan määrä väheni puolella! Vesterinen kehuu.

Ympäristösertifikaatti tukee vastuullisuutta

Talouspäällikkö Jari Ylönen vastaa laajemmin Haikon vastuullisuudesta. Pyrkimyksiä tukee Green Key -sertifikaatti, jonka saaminen vaatii jatkuvaa kehittämistä ja vastuullisuudesta tiedottamista.

– Toisin kuin monet muut vastaavat sertifikaatit, Green Key antaa alalle sopivia, selkeitä ja toteutuskelpoisia vinkkejä mahdollisista uudistuksista. Se tekee tehtävästämme helpompaa ja auttaa tunnistamaan kehityskohteet, Ylönen taustoittaa.

Vaikka kehitettävää riittää, on Haikko ollut edelläkävijä monissa vastuullisuusasioissa jo pitkään. Jo 1980-luvulta asti hiilijalanjälkeä on pienennetty merilämmön avulla, joskaan vielä muutama vuosikymmen sitten hiilijalanjälki oli terminä täysin vieras.

– Olemme tehneet monia vastuullisuustekoja jo paljon ennen kuin ne ovat nousseet yleisiksi puheenaiheiksi. Paljon on jo saatu aikaan, mutta vielä on paljon tehtävää, Ylönen kiteyttää.

Haikossa myös asiakkailla on mahdollisuus toimia vastuullisesti. Osa asiakkaista onkin hyvin tietoisia kuluttajia, joille kierrättäminen, kasvisruoka ja kestävät valinnat ovat tärkeä osa onnistunutta kartanokokemusta. Jotta asiakkaille voidaan tarjota parasta laatua kestävästi, myös tavarantoimittajien tulee olla vastuullisia ja kotimaisuus on aina plussaa. 

– Meille on tärkeää tietää, mistä käyttämämme tuotteet ja elintarvikkeet ovat peräisin mm. suosittu Kartanon IPA valmistetaan helsinkiläisellä pienpanimolla. Etenkin yritysasiakkaiden kohdalla vastuullisuus on selkeä kilpailuetu, Haikon kartanon talouspäällikkö Jari Ylönen kertoo.

Seuraavat lupaukset onkin jo annettu: Haikon keittiöpäällikkö on päättänyt, että vuoteen 2021 mennessä kaikki Haikossa käytetty kala on kotimaista. Tämä ja lukuisat muut pienet ja arkiset teot ovat osa kokonaisvaltaista vastuullisuustekojen ketjua.

Tärkeänä osana vastuullisuutta on myös hygieniatason nostaminen koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi

Jokaisella osastollamme on huolellisesti luotu uudet toimintatavat ja henkilökuntaa on koulutettu, jotta Haikon Kartano omalta osaltaan toimii vastuullisesti myös koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Lisäksi seuraamme jatkuvasti muuttuvaa tilannetta, ja reagoimme mm. ravintola-alan muutoksiin etupainotteisesti.

Kylpyläosastolla otettiin pikaisella tahdilla käyttöön uusi ajanvarausohjelma, jonka avulla kylpylän asiakasmäärä pysyy maltillisena ja ruuhkahuiput estetään. Tästä olemmekin jo saaneet positiivista palautetta - kylpyläkäynti on koettu entistä rauhallisemmaksi, ylelliseksi hetkeksi altailla.