Armas Lindgrenin alkuperäinen piirros mahdollisti restauroinnin

Nykyinen kartanorakennus suunniteltiin jo vuonna 1913 aiemmin palaneen päärakennuksen tilalle. Vaikka työt eivät vuosikymmeniin valmistuneetkaan, olivat alkuperäiset professori Armas Lindgrenin laatimat piirustukset kuitenkin onneksi tallessa. Se mahdollisti täydellisen restauroinnin kartanon siirryttyä Vuoriston perheen omistukseen. Huonokuntoinen kartano heräsi uuteen kukoistukseen Vuoristojen käsissä. He ymmärsivät Kartanon kulttuurihistoriallisen arvon ja osasivat taitavasti yhdistää sen kaupallisiin visioihinsa. Hotelli Haikon Kartano avasi ovensa Suomen ensimmäisenä kartanohotellina 17.8.1966.

Vuoristo-yhtiöt Oy:n hallituksen puheenjohtaja Veikko Vuoristo, joka oli tuolloin vielä pikkupoika, muistelee: ”Kartanorakennus oli ostettaessa keskeneräinen ja kurjassa kunnossa. Isäni Leo Vuoristo tokaisi minulle ennen avajaisia, että mikäli budjetti olisi ollut Amerikan dollareissa, olisimme pysyneet budjetissa. Dollari oli silloin arvoltaan noin kuusinkertainen markkaan verrattuna.”

Suomen ensimmäinen kartanohotelli on merkittävä nähtävyys

Avaaminen uutisoitiin laajasti suomalaisessa mediassa. Kartanohotelli oli valmistuttuaan suuri nähtävyys, jota tultiin ihastelemaan kaikkialta Suomesta. Omistajat Satu ja Leo Vuoristo olivat jo tunnettuja sekä tekstiilikaupasta että useista ravintoloistaan Helsingissä ja Porvoossa. Haikon maine ja brändi ovat merkinneet korkeaa laatua ja hyvää palvelua jo noista ajoista lähtien. 

Video kartanohotellin avaamisesta

Lue myös: Helsingin Sanomien artikkeli Haikon Kartanon rakennustyömaasta 1.7.1966