Albert Edelfelt ateljeen kesänäyttelyt 2022

12.5.2022

Albelt Edelfelt maalaus

Ateljeemuseon näyttelyissä kerrotaan taiteilijan ja kesävieraiden kesänvietosta Haikossa


Albert Edelfeltin ateljeemuseo sijaitsee Porvoossa Haikkoon kylässä, meren rannalla. Haikkoon lahti ja Porvoon saaristo on ollut Albert Edelfeltin tuotannossa merkittävässä asemassa. Albert Edelfeltin ateljeemuseo toimii taiteilijan itselleen vuonna 1883 rakennuttamassa ateljeessa. Albert Edelfeltin säätiö sr:n tehtävänä on hoitaa omistamaansa ateljeemuseota ja sen aluetta Haikossa sekä vaalia Albert Edelfeltin muistoa. Albert Edelfeltin ateljeemuseoalue on avoinna 3.5.-2.10.2022 ja se sijaitsee kävelymatkan päässä Haikon Kartanosta.
 
Kesällä 2022 Albert Edelfeltin ateljeemuseon alueella kerrotaan Haikon alueen rikkaasta ja kiehtovasta huvilakulttuurista. Kesän yleisteema on  "Huvilaelämää Haikossa ".

Haikon Kartanon alue on tunnettu useista huviloistaan, joille kulttuuripersoonat tulivat viettämään kesiään 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Kirkkaimpana kesävieraana oli  Albert Edelfelt, joka vietti 26 kesää Haikon maisemissa ja maalasi täällä yli 220 teosta. Useat alueella syntyneet maalaukset ovat tunnettuja ja maailmalla palkittuja.  

Kesänäyttely toteutetaan yhteistyössä Haikon Kartanon kanssa. Haikon Kartanon näyttelyssä, kylpylähotellin yläkerrassa keskitytään kartanon kiehtoviin kesävieraisiin. Haikon Kartanon näyttelyyn ei ole sisäänpääsymaksua. 

Albert Edelfeltin maalauksiin voi tutustua myös Haikon Kartanon keltaisessa salongissa, jossa sijaitsee mm. aito maalaus "Porvoo Linnamäeltä nähtynä."

 
Albert Edelfeltin ateljeemuseon näyttely

Ateljeemuseossa  kerrotaan Albert Edelfeltin ja hänen perheensä kesänvietosta Haikossa sanoin ja kuvin. Esillä on vedoksia maalauksista, joita syntyi huvilaelämän innoittamina. Näiden lisäksi  ateljeemuseossa on esillä Albert Edelfeltin säätiön omistuksessa olevat originaalipiirustukset ja heliogravyyreja Edelfeltin teoksista sekä taiteilijalle kuulunutta esineistöä.
 

Villa Albertin näyttelyt

Ateljeealueella sijaitsee vuonna 2019 avattu Albert Edelfeltin säätiö sr:n omistama näyttelyrakennus Villa Albert. Villa Albertissa on kesän aikana kolme näyttelyä, jotka saavat aiheensa huvilaelämästä. Näyttelyt kertovat huviloiden hurmaavista puutarhoista, villainteriöörien kiehtovista tunnelmista ja kesien aikana syntyneistä ajan kultaamista muistoista.
 
Huvilan puutarhassa 3.5.-12.6.2022, 
Taiteilijat Carin Bengts, Svetlana Ruoho, Mikaela Wikström ja Kaj Lindgård
 
Huvilatunnelmia 14.6.-14.8.2022
Taiteilijat Asta Caplan, Jorma Helenius, Netta Tiitinen ja Kaj Lindgård
 
Ajan kultaamat muistot 16.8.-2.10.2022.
Taiteilijat Ilkka Aho, Tiina Suikkanen, Niclas Warius ja Kaj Lindgård
 

 

Albert Edelfeltin ateljeemuseon alue on avoinna 3.-31.5. klo 11-15, 1.6.-31.8. klo 10-16 ja 1.9.-2.10. klo 11-15. Maanantaisin suljettu. Tilauksesta myös muina aikoina.

Sisäänpääsy museoon 7 €/hlö, eläkeläiset ja opiskelijat sekä ryhmät (väh 10 hlöä) 6€/hlö, lapset alle 16-v. vanhempien seurassa ilmaiseksi 
 
Osoite: Edelfeltinpolku 3, 06400 Porvoo

(Kuvan maalaus: Albert Edelfelt, Haikon puutarhasta 1880)