Hunajan kerääjät saapuneet Haikkoon

23.5.2022

Haikon ruusut

Ahkerat hunajan kerääjät mehiläiset ovat muuttaneet Haikon Kartanon maille. Tavoitteena on saada hunajaa aamupalapöytään Haikon puutarhan kukista. Pesät sijaitsevat Multigolf-radan 5-korin läheisyydessä. Annathan mehiläisille työrauhan. Pesistä huolehtii mehiläistarhuri Sigurd Wackström Nedergårdista.

YK:n maailman mehiläispäivää vietettiin 20.5. viileässä säässä

Tänä vuonna kevät on ollut viileä ja edennyt hitaasti. Siksi kasvit ovat monin paikoin jäljessä keskiarvoisista kukinta-ajoista. Maailman mehiläispäivääkin vietettiinkin viileähkössä säässä. Tarhamehiläisiä viileä kevät ei kuitenkaan haittaa, kunhan ne pääsevät aika ajoin hakemaan siitepölyä ja mettä.

Hyvä lentosää on tyyni ja riittävän lämmin

Mehiläiset lähtevät ravinnonhakulennolle, kun sää on melko tyyni ja lämpöä vähintään 10 astetta. Viileä kevät on siinä mielessä hyväkin, että mehiläispesät ehtivät vahvistua ennen tärkeiden viljelykasvien ja hunajan satokasvien kukintaa. Mehiläisiä hyödynnetään alkukesästä esimerkiksi omenan ja puutarhamarjojen pölyttäjinä.

Puut tärkeitä ravinnonlähteitä pölyttäjille

Tällä hetkellä mehiläisille tärkeitä ravintokasveja ovat esimerkiksi vaahterat ja aikaisin kukkivat hedelmäpuut. Erilaiset puulajit ovatkin niin tarhamehiläisille kuin muillekin pölyttäjille hyvin tärkeitä, sillä ne tarjoavat pienellä alalla valtavan määrän ravintoa pölyttäjien tarpeisiin.

Green Key-sertifioitu Haikon Kartano tukee monimuotoisen luonnon säilymistä konkreettisilla teoilla, esimerkiksi ylläpitämällä pölyttäjäystävällisiä pörriäisniittyjä. Kartanon pörriäisniittyjen lajistoa on monipuolistettu niittykukilla ja tänä kesänä niiden antimista pääsevät nautiskelemaan myös mehiläiset. Vastuullisuus on yksi Haikon Kartanon arvoista ja sen myötä luonnon monimuotoisuuden tukeminen on luonteva teko.

Lue lisää vastuullisista teoistamme