Maailman merien päivä 8.6.

7.6.2023

Meriaktiviteetit Haikossa

Meri kattaa yli 70 % planeetasta ja toimii elämän lähteenämme, joka tukee ihmiskunnan ravintoa ja kaikkien muiden eliöiden ravintoa maan päällä.Valtameri tuottaa vähintään 50 % planeetan hapesta, se on koti suurimmalle osalle maapallon biologisesta monimuotoisuudesta ja on tärkein proteiinin lähde yli miljardille ihmiselle ympäri maailmaa. Puhumattakaan siitä, että valtameri on avain talouteemme, sillä valtameriteollisuuden palveluksessa on arviolta 40 miljoonaa ihmistä vuoteen 2030 mennessä.Vaikka valtameri on kaikki sen edut, se tarvitsee nyt tukea.

Kun 90 prosenttia suurista kalakannoista on tyhjentynyt ja 50 prosenttia koralliriutoista on tuhoutunut, otamme merestä enemmän kuin voidaan täydentää. Suojellaksemme ja säilyttääksemme valtameren ja kaiken sen ylläpitämän, meidän on luotava uusi tasapaino, joka perustuu todelliseen ymmärrykseen merestä ja siitä, miten ihmiskunta liittyy siihen. Meidän on rakennettava valtameriin osallistava, innovatiivinen ja menneisyyden kokemusten perusteella toimiva yhteys.

Miten me vaikutamme merien suojeluun?

Hotelli Haikon Kartano sijaitsee keskellä kaunista, Itä-Uusimaalaista saaristomaisemaa ja kaunista 14 ha kartanopuistoa. Haluamme omalla toiminnallamme vaikuttaa siihen, että etuoikeus puhtaaseen ja avaraan luontoon säilyy myös tuleville sukupolville. 

 • Olemme edelläkävijöitä Suomessa merilämmön hyödyntämisessä. Yli 60 % käyttämästämme lämmitysenergiasta saadaan saasteettomasti merestä. 35 % lämmitysenergiasta tehdään puhtaasti maakaasulla. Vain kovimmilla pakkasilla tarvitaan öljyä.
 • Ravintolassa käytämme suurimmaksi osaksi lähialueen kalastajien pyytämää kalaa kotimaan vesistä, jotka ovat ympäristömerkittyjä.
 • Haikon kartanon puistoalueen hoidossa emme käytä lannoitteita, kuin hyvin minimissä ja tarkkaan harkituissa paikoissa. 
 • Valitsemme puutarhaan lajikkeet, jotka pärjäävät luonnon tarjoamalla kasvualustalla ilman erillistä lisähoitoa. 
 • Nurmikkoalueilla omat mullat, jotka kierrätetty puutarhajätteestä. Nurmikoita ei myöskään lannoiteta, kuin silloin tällöin leikkuujätteellä.
 • Kasvien syyslannoituksista luovuttu kokonaan, hoidamme kaiken tarpeellisen lannoituksen keväällä juuri ennen kasvukautta. 
 • Pienkoneissa käytämme alkylaattibensiiniä ja ainoastaan isot koneet käyvät enää dieselillä.
 • Metsäalueet hoidamme luonnonmukaisesti muun puutarhan ohessa.
   


Miten sinä voit vaikuttaa?

 • Älä roskaa. Tämä ei tarkoita pelkästään roskan heittämistä luontoon, vaan vältä roskaa yleensäkin. Roskat eivät vain katoa tuhkana tuuleen sen myötä, kun heität ne “pois”. 80 % meriin päätyneistä jätteistä on peräisin maalta.
 • Vähennä muovin käyttöä. Pahimpia muovijätteen aiheuttajia ovat kertakäyttöiset muovit kuten pullot, muovipussit ja muovipakkaukset. Muovipusseista kärsivät monet eliöt, mutta etenkin kilpikonnat, jotka helposti erehtyvät luulemaan niitä herkullisiksi meduusoiksi. Kanna kaupassa omaa kassia, ja aina kuin mahdollista älä ota pussia edes hedelmille tai vihanneksille. Osta ruoka paketoimattomana ja käytä pusseja uudestaan ja uudestaan. Vältä muovipullojen ostamista ja kanna matkoilla mukana omaa.
 • Kuluta vähemmän, kierrätä ja säästä energiaa. Kiinnitä huomiota hiilijalanjälkeesi. Älä heitä muovia ja tavaroita pois, vaan mieti keinoja, miten voisit käyttää sitä uudelleen.
 • Valitse kala-ateriasi tarkkaan, ettet tule tukeneeksi liikakalastusta. Jos et ole tähän asti kiinnittänyt huomiota siihen, miten vastuullisesti kalasi on pyydetty, niin nyt viimeistään on sen aika. Suomessa vastuullisesti pyydetyn kalan tunnistat ympäristömerkittyjä (esim. MSC-sertifikaatilla merkittyjä) kalatuotteita. Tsekkaa myös WWF:n kalaopas.
 • Levitä sanaa merten ahdingosta ja ilmastonmuutoksesta ja tue suojelujärjestöjä.
 • Vähennä kemikaaleja. Suosi paikallista ja suosi luomua ruokaostoksilla torjunta-aineiden ja kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi. Käytä ekologisia kotitaloustuotteita. Merten ja luonnon lisäksi myös kroppa kiittää! Vältä tekokuituvaatteita kuten akryylia ja polyesteriä, sillä pesukoneessa näistäkin irtoaa mikromuovia!
 • Matkusta, mutta matkusta vastuullisesti. Ei ole sattumaa, että vedenalaiseen maailmaan läheisesti tutustuneet kuten sukeltajat ovat usein merten pelastamisen intohimoisimpia sanansaattajia. Käy tutustumassa vedenalaiseen maailmaan, nyt kun se vielä on elossa. Lähtiessäsi retkille ota selvää, miten yritys hoitaa ympäristöasiat. 

Lue lisää vastuullisista teoistamme