SUOMALAINEN SAUNA

Suomalaisessa saunassa ilma on kuuma ja kuiva sekä tilan seinät on paneloitu puulla. Porrastetuilla lauteilla voidaan nauttia eri lämpötiloista; ylimmillä lauteilla lämpötila on korkein. Lämmönlähteenä ovat kuumat kiuaskivet, joille löylyä heittämällä saadaan ilmaan lyhytaikaisesti lisää kosteutta. Lämpötila nousee saunassa 70–95 asteeseen.

Saunan oikea vaikutus ilmenee kylmien ja kuumien jaksojen vaihtelussa; jokaista lauteilla istumista pitäisi seurata vilvoittelu kylmällä vedellä tai raittiissa ilmassa.

Suomalaisen saunan korkea lämpötila nostaa kehon lämpötilan 39 °C asti, samalla sisäelinten lämpötila pysyy noin 37 asteessa. Ihon verenkierto nopeutuu, se puolestaan tehostaa hikoilua. Iho ei heijasta enää lämpöä - vain ottaa sitä vastaan. Aivot ja hermojärjestelmä säätelevät kehon lämpötilaa siten, että lisäävät hikoilua, auttaakseen ihmisen sisäelinten lämpötilan pysymään normaalina. Saman aikaan lihakset rentoutuvat ja kehon lämmönvarauskyky laskee.

Ennen ensimmäistä löylyä on suositeltavaa peseytyä, ja myöhemmin käydä pelkästään suihkussa, jättäen käyttämättä ihoa kuivattavat pesuaineet. Saunan jälkeen voi mennä uima-altaaseen uimaan sen jälkeen, kun kehon lämpötila on laskenut normaaliksi.

INFRAPUNASAUNA

Infrapunasäteily kantautuu näkymättöminä valoaaltoina ilman läpi ja lämmittää suoraan, ympäröivää ilmaa lämmittämättä. Iho ja ihonalaiset kudokset lämpenevät. Infrapunasäteily polttaa ihonalaista rasvakerrosta ja siitä huolimatta, että ympäröivän ilman lämpötila on vähän yli 35°, hikoilu on normaaliin saunaan verrattuna 3 kertaa tehokkaampaa. Infrapunasauna auttaa poistamaan elimistöstä kuona-aineita, parantaa lihasten tonusta ja on tehokas selluliitin vähentäjä.  Ennen ja jälkeen infrapunasaunan käytön täytyy juoda runsaasti nestettä.

Infrapunasauna vähentää stressiä, lievittää kroonista väsymystä, päänsärkyä, lihaskipua, elävöittää hermojärjestelmiä, nopeuttaa selluliitin vähenemistä, vahvistaa sydänverisuonistoa, parantaa potenssia, nostaa kasvuhormonien tasoa ja tekee reippaammaksi. Saunoja polttaa 30 minuutin aikana yli 600 kcal - enemmän kuin käytetään energiaa vastaava aika juoksemalla. Matala lämpötila sopii niillekin, joiden on oltava varovaisia sydän- ja verisuonisairauksien kanssa, mutta raskaana oleville naisille suositellaan tavanomaisen 30 min saunakerran sijasta korkeintaan 2-6 min oleskelua, ettei lapsiveden lämpötila nousisi yli normin.   Raskaana oleville suosittelemme infrapunasaunan sijasta esimerkiksi höyrysaunassa rentoutumista.

AROMISAUNA

Eukalyptusaromilla tuoksuvassa saunassa yltää lämpötila 50-60 asteeseen. Aromi helpottaa hengitystä. Aromisauna  vahvistaa terveyttä kasveista ja yrteistä saatujen luonnollisten eteeristen öljyjen avulla. Hengittäessä tuoksua, niitä käsittelee tunteita kontrolloiva aivojen alue. Aromi imeytyy myös saunojan ihon kautta vereen, vaikuttaen fysiologisesti. Aromi kohottaa mielialaa, auttaa lievittämään sairauksia ja rentouttaa, piristää aineenvaihduntaa ja immuunijärjestelmää, sauna ravitsee ihoa ja vapauttaa jännityksistä, hengitystiet rentoutuvat.

HÖYRYSAUNA

Turkissa höyrysauna eli hamam on ollut käytössä tuhansia vuosia ja tuonut kielenkäyttöön ilmaisun ”turkkilainen sauna”.

Höyrysaunakin aiheuttaa hikoilun kuten tavallinen sauna. Höyryhana puhaltaa tilaan lähes veden kiehumislämpötilassa olevaa höyryä. Höyrysaunan vaikutus on tehokkainta 43–46°C asteessa ja suhteellisen ilmankosteuden ollessa jopa yli 100 %. Tämän vuoksi höyrysaunassa ollaan jatkuvasti lämpimässä sumupilvessä.

Korkean kosteuspitoisuuden ja lämpötilan ansiota höyrysaunasta saadaan tehokasta apua sellaisiin vaivoihin kuten bronkiaaliastma, bronkiitti, ylähengitysteiden katarri, yskä, äänen käheys, ei-akuutit reumaattiset vaivat ja nivelten rajoitettu liikkuminen tai nivelkivut. Höyrysaunasta on tukihoitona hyötyä myös henkilöille, joilla on unihäiriöitä, ihon verenkiertohäiriöitä, kuiva ja halkeileva iho, lihasjännityksiä sekä herkkyys äkillisille lämpötilanvaihteluille.  Ihon höyryttäminen auttaa vapautumaan päivittäisistä jännityksistä, rentoutumaan ja palautumaan. Se parantaa yleistä ruumiillista ja henkistä hyvinvointia sekä auttaa keräämään uusia voimia. Kostea kuumuus stimuloi hyvin ihonalaisten verisuonten verensaantia ja puhdistaa tehokkaasti ihoa. Ihon huokoset avautuvat, kuolleet ihosolut ja lika poistuvat, ihosta tulee pehmeä, puhdas ja silkkisen sileä.