Meriaktiviteetit Haikossa

Vastuullisuus

Haikossa pääset maistamaan luonnonmukaisesti tuotettua lähiruokaa, nauttimaan ekotehokkaista löylyistä ja lomailemaan luontoa kunnioittaen. Meille vastuullisuus on arjen tekoja, joilla on mitattava vaikutus.

Mitä vastuullisuus oikeastaan tarkoittaa?

Vastuullinen toiminta ympäristöön nähden tarkoittaa organisaation vastuuta omasta toiminnasta aiheutuvista ympäristövaikutuksista, myös välillisesti. Sen tavoitteena on vastuullinen toiminta ympäristön kantokyvyn ja luonnonvarojen kestävän käytön suhteen.

Hotellimme tekee vahvaa käytännön ympäristötyötä joka päivä. Siitä merkkinä meillä on Green Key -ympäristösertifikaatti ja Business Finlandin myöntämä Sustainable Travel Finland -merkki. 

Vastuullisuus on Haikossa kuitenkin muutakin kuin ympäristötekoja. Laajemmin vastuullisuus tarkoittaa myös taloudellista ja sosiaalista vastuuta siinä laajemmassa yhteisössä, missä toimitaan.

 

Sosiaalinen vastuullisuus

Huolenpito asiakkaista, ihmisoikeuksien kunnioittaminen, syrjimättömyys, yhdenvertaisuus, hyvä johtaminen, työhyvinvointi ja -turvallisuus ovat meille olennaisia asioita. Tämä tarkoittaa Haikossa hyvää ja yhdenvertaista asiakaspalvelua ja mm. vuosikymmenten mittaisia työuria.

Sosiaalinen vastuu sisältää sekä organisaation henkilöstöön liittyvät asiat, mutta laajemmin myös vaikutukset yhteiskuntaan. Sosiaaliseen vastuuseen kuuluvat myös muut välilliset vaikutukset eri ihmisryhmiin muissa maissa. Tärkeä näkökohta on myös organisaation tuotteiden turvallisuus. Sosiaalinen vastuullisuus tarkoittaa myös huolehtimista yhteistyökumppaneista ja Porvoon alueen matkailun vastuullisesta kehittämisestä yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Olemme mukana mm. HelsinkiEast-matkailuyhteistyöverkostossa.

Haikossa jokainen työtehtävä on tärkeä osa yrityksen toimintaa, joten kaikkien mielipiteitä pidetään arvokkaina ja toimintaa kehitetään yhdessä.

Lue Haikosta työnantajana ja arvoistamme

 

Taloudellinen vastuullisuus

Haikon Kartano on suomalainen perheyritys, joka maksaa verotulot Suomeen. Haikon Kartano on myös Itä-Uudenmaan suurin hotelli ja alueella merkittävä työnantaja. 

Taloudellinen vastuu kattaa sekä liiketoiminnan kestävyyden, että organisaation ulkopuolelle kohdistuvat taloudelliset vaikutukset. Niiden läpinäkyvyys on tärkeä niin paikallisessa, kuin laajemmassakin mittakaavassa.

Taloudelliseen vastuuseen sisältyvät myös huolehtiminen liiketoiminnan kannattavuudesta, kilpailukyvystä ja tehokkuudesta. On selvää, että organisaatio voi huolehtia sosiaalisesta ja ympäristövastuustaan vain, jos sen taloudellinen suorituskyky on riittävän hyvä. Riskienhallinta on osa taloudellista vastuullisuutta, jotta yrityksen toiminta voi jatkua vastaisuudessakin. 

 

Haikon ympäristöohjelma 

Hotelli Haikon Kartano sijaitsee keskellä kaunista, itä-uusimaalaista saaristomaisemaa ja kaunista 14 ha kartanopuistoa. Haluamme omalla toiminnallamme vaikuttaa siihen, että etuoikeus puhtaaseen ja avaraan luontoon säilyy myös tuleville sukupolville. Kokonaisvaltainen vastuullinen toiminta on meille tärkeä arvo ja lähdimme mukaan yritysvastuuta kehittävään ja siitä viestivään Versoon tammikuussa 2011.

Haikon Kartano on saanut kaksi ympäristömerkkiä.

Vastuullinen energiankäyttäjä
Haikko on vastuullinen energiankäyttäjä

Haikon Kartano liittyi vuonna 2008 Euroopan Unionin energiatehokkuussopimukseen.  Energiatehokkuussopimukset on vapaaehtoisuuteen perustuva sopimus, joka on valtion ja toimialojen yhdessä valitsema keino täyttää Suomelle asetetut kansainväliset energiatehokkuusvelvoitteet ilman uutta lainsäädäntöä.

Sustainable Haikko
Sustainable Travel Finland -merkki

Sustainable Travel Finland  -merkin avulla viestitään ulkomaisille matkailijoille kestävästä toiminnasta. Haikon Kartano on ensimmäinen porvoolainen yritys, jolle tämä merkki myönnettiin v. 2022.

HaikkoGreenkey
Green Key -merkki

Green Key on maailmanlaajuinen kestävää matkailua edistävä ohjelma ja ympäristömerkki, joka Haikolla on ollut jo vuodesta 2018 lähtien. Mukana on jo yli 2.500 kohdetta 53 eri maassa. Green Key -merkki kertoo asiakkaillemme ja sidosryhmillemme, että teemme tavoitteellista ja kansainvälisesti tunnustettua työtä ympäristön hyvinvoinnin edistämiseksi.

Olemme sitoutuneet toimimaan Green Key -ohjelman ympäristökriteerien mukaisesti. Tämä tarkoittaa päivittäistä ja käytännönläheistä ympäristötyötä, jossa on mukana koko henkilökuntamme johdosta alkaen.

 • Käytämme vettä ja energiaa mahdollisimman tehokkaasti ja säästäen, lajittelemme ja kierrätämme jätteet sekä koulutamme henkilökuntaamme ympäristöasioissa.
 • Huonesiivouksemme käyttää päivittäisessä siivouksessa ympäristömerkittyjä pesuaineita.
 • Ravintolamme tarjoavat laajan valikoiman lähi- ja luomuruokaa.
 • Osana ohjelmaa viestimme ympäristötyöstämme aktiivisesti koko henkilökunnan voimin ja innostamme asiakkaammekin mukaan.
 • Ympäristötietoisuuden lisääminen osana jokapäiväistä toimintaa on koko henkilökunnan asia. Vuoristo-yhtiöt Oy on myös Suomen Luonnonsuojeluliiton ensimmäinen yrityskummi.
 • Olemme edelläkävijöitä Suomessa merilämmön hyödyntämisessä. Yli 60 % käyttämästämme lämmitysenergiasta saadaan saasteettomasti merestä. Vain kovimmilla pakkasilla tarvitaan öljyä.
 • Kaikki käyttämämme sähkö on Porvoon energian toimittamaa, ympäristöystävällisesti tuotettua Suomen luonnonsuojeluliiton sertifioimaa EKO-energiaa. Se tuotetaan paikallisesta metsähakkeesta Porvoon Tolkkisten biovoimalaitoksessa.
 • Ilmastointikoneiden käyntiaikoja pystytään säätämään entistä tarkemmin. Suurin osa ilmastointikoneista on automatisoitu niin että koneiden käyntinopeus säätyy tilan CO/2 pitoisuuden mukaan automaattisesti. Lämmön talteenotto on kaikissa merkittävissä poistokoneissa.
 • Koko Haikon kartanon alueella on käytössä pääasiallisesti led- tai loisteputkivalaistus. Asiakkaitamme opastetaan monin tavoin säästämään sammuttamalla mahdollisuuksien mukaan valot huoneesta/yksityistilasta poistuttaessa.
 • Veden kulutusta pyritään minimoimaan vettä säästävillä vesikalusteilla ja säätämällä esim. WC:n vesisäiliöiden tilavuutta. Vedenkulutusta seurataan joka päivä ja kulutushuippuihin reagoidaan heti. Hotellivieraat ohjeistetaan jättämään pestävät pyyhkeet lattialle turhan pyykinpesun välttämiseksi lisäksi lakanoiden vaihtoja on vähennetty. Nurmikoiden ja kasvien kasteluun käytetään kaivovettä. Lisäksi ravintolan astianpesukoneet ovat vähän vettä käyttäviä.
 • Ensisijainen tavoite olisi tietenkin ehkäistä jätteiden syntyä. Se ei ole kuitenkaan kokonaan mahdollista. Jätehuoltoa, lajittelua ja kierrätystä on tehty jo monta vuotta koko talossa.
 • Tuotteita hankittaessa pyrimme kiinnittämään huomiota niiden elinkaaren aikaisiin ympäristövaikutuksiin. Uusia polttomoottorikäyttöisiä välineitä hankittaessa varmistetaan, että ne ovat vähäpäästöisiä tai ympäristömerkittyjä. Vältämme mahdollisuuksien mukaan kertakäyttötuotteita ja -pakkauksia.
 • Haikon Kartanossa on edelleen käytössä jopa 1800-luvun kalustusta, jota kunnostetaan ja tarvittaessa verhoillaan uudestaan. Kylpylähotellin puolella on käytössä huonekaluja monelta eri vuosikymmeneltä, 60-luvulta lähtien. Koko hotellin käytäntönä on hankkia kestäviä ja helposti kunnostettavia huonekaluja, joiden kunnostuksesta huolehtii hotellin henkilökunta itse. Myös verhot, päiväpeitteet ja muut vastaavat tekstiilit on ommeltu itse. Uusimmat vuodevaatteet ovat joutsenmerkittyjä. Uusissa petivaatehankinnoissa valitaan ympäristömerkitty vaihtoehto.Vanhoja käytöstä poistuvia tavaroita myydään edullisesti henkilökunnalle ja porvoolaisille järjestettävillä kirpputoreilla.
 • Hotellissa käytettävät tekstiilit eivät vaadi kemiallista pesua. Kartanon vanhat arvokkaat matot pestään höyrypesulla. Pääosa hotellin pyykistä pestään pesulapalvelu Comforta Oy:ssä. Comforta noudattaa toiminnassaan ISO-14001 -ympäristöjärjestelmää.
 • Tulevaisuuden hankintoja varten on tehty linjaus, ettei trooppisia puulajeja enää osteta hotellihuoneiden sisustukseen.
 • Ravintolan a la carte menu vaihtuu kolme kertaa vuodessa, jolloin ruokalajeissa pystytään käyttämään kauden mukaisia raaka-aineita. Ravintolassa on aina tarjolla myös kasvis- ja vegaanivaihtoehto. 
 • Haikon Kartanoon kulkee bussi suoraan Porvoosta ja hotelliasiakkaita opastetaan sen käyttöön. Kesällä laituriin pääsee myös m/s J.L. Runebergillä.
 • Yritys kannustaa työntekijöitään pyöräilyyn tarjoamalla riittävästi pyörätelineitä, suihkumahdollisuuden ja pukeutumistilat työpaikalla. Kesäisin asiakkaat voivat vuokrata polkupyöriä. Myös henkilökunnalle tarjotaan mahdollisuutta käyttää kartanon polkupyöriä.
 • Haikossa on siirrytty pääosin sähköiseen markkinointiin. Painotuotteiden määrää on tietoisesti ympäristösyistä pienennetty. Asiakkaille tarjotaan ilmainen langaton internet koko Haikon kartanon alueella. Kartanon Internetsivuilla on laajasti tietoa Haikon palveluista, varausjärjestelmä sekä tietoa hotellin ympäristösuunnitelmasta.